Hitta

  1. Lönnebjär. Är den mest spektakulära vulkanresten med sina 40-50tals block med basalt många av dom riktigt stora. Har sin egen väg ända upp på toppen men lite svårparkerat och sista biten kräver någorlunda hög markfrigång på bilen om än inte nödvändigtvis i SUV-nivå. Från väg 23 precis efter Vättreryds gravfält om du åker från Höör mot Hässleholm följ skyltarna mot Skoghus och parkera där istället. Finns en stig bakom lekplatsen/klätterställningarna där. Håll lite svagt vänster och stigen blir en skogsväg.
  2. Spragebjär. Låt bilen stå vid Örnabjär och gå tillbaka över ån, ta höger. Följ vägen någon kilometer. Först ett hus med höns på vänster sida, ett hus till men på höger sida. Vid tredje huset ligger Spragebjär.  Använd "Geokartan" och funktionen "Position". Zooma in. Annars finns basalten till höger om grusvägen (och kullen) precis när den svänger skarpt till vänster. Gränsstenen där är ett vackert stort block som en del i en stenmur. Har en drickesautomat för kor precis framför.
  3. Truedabacken. Lättillgänglig ute i en beteshage. Några riktigt stora basaltblock. Bakom  finns det en låg kulle med synlig basalt till "höger". Om du kör väg 23 från Höör mot Hässleholm. Vid Custon vägkrog sväng höger. Efter några få kilometer när vägen gör en kraftig högersväng och över å dessutom, titta vänster ut över beteshagen.
  4. Göbnehall. En fantastisk vägg av basaltpelare en fem sex meter hög. Ett gammalt stenbrott? Ett absolut ett måste!
  5. Ebbarp. Har bara sett den ena. Den ligger också ute i en beteshage. Samma väg från Custon vägkrog men innan den kraftiga högersvängen.
  6. Gunnarp. Geokartan har fyra röda områden (vulkaner) på höger sida om vägen. De ligger alla i princip på privat mark/i trädgårdarna. Iakta försiktighet och respektera folks privatliv. Röd fläck 1, kunde inget se där. Fläck 2, en relativt stor kulle med basalt överallt. Fläck 3, på baksidan utanför tomten några . Sista fläcken, på håll och från beteshagarna flera mycket vackra basaltblock precis vid huset. Om man går mellan 3an och 4an över ett par stenmurar och i hagarna där och bort mot skogen bakom väntar dig överraskningar.
  7. Höjeböge/Højebøge. Väl värt ett besök. Många men låga basalttoppar överallt. Kanske bäst tid att besöka är innan lövsprickningen. Det är tätt med sly.
  8. Lunden. Från Sösdala kör mot Häglinge. Vid kyrkan sväng vänster. Till vänster precis utanför byn.
  9. Ballran. Otroligt vackra stenmurar av basaltpelare. Och hur mycket liljekonvaljer som helst. Lite längre fram på vägen efter Lunden. Finns en lite skylt som pekar vänster.
  10. Sedebjär. Egentligen tre stycken, men vad jag kunde se bara en hade synlig basalt. Vackra. Efter Lunden sväng höger första eller andra vägen. Parkera på lämpligt ställe och gå i åkerkanterna.
  11. Stora Höjern. Ligger brevid ett grustag. Ganska branta sidor. Lösa basaltstenar överallt. Granplantering. 
  12. Skoghus. Inte mycket att se. Men jag kan vara blind.
  13. Snababerg. Gå förbi telemasten. Ute i kohagarna ligger en vacker basaltblock och några låga 'toppar'. Längre fram bort mot vägen mot Skoghus och huset där en tre fyra mossbevuxna basaltkupper. Efter Vätteryds gravfält ta mot Skoghus, men sväng inte första lilla grusväg till höger men andra och det är bara max femtio meter ytterligare fram.
  14. Espet
  15. Råbocka Möllan
  16. Sandåkra
  17. Mosebacke. Man ser den från vägen (väg 23) och fylld av backsippor i april. Parkera vid Vätteryds grafält och gå i åkerkanterna. (Vägen efter mot Sösdala (by) är ett sånt däringa irreterande vägmärke som hindra infart för obehöriga.)
  18. Ella. En väldigt kär vulkanrest bakom Klackabacken. Efter bäcken lite till höger ute i hagen och utmed bäcken till vänster.
  19. Korsaröd. Ett ensamt basaltblock ute i en hage.
  20. Jularp
  21. Knösen. Den äldsta - 190 miljoner år gammal och otroligt fin. Den höll också på att säljas som stenull. Man ser den från vägen precis efter Norra Rörum mot Höör, precis innan man svänger vänster mot Sösdala. Parkera vänster innan vägbommen där. I början av backen/kullen är det en eneskog dessutom blommar backsippor i april/maj.
  22. Säte. Egentligen två kupper. Från Norra Rörum mot Ljungbyhed. Efter skjutbanan på vänster hand.
  23. Ulfsbjär. Imponerande!
  24. Hallahus. Hittade bara några basaltstenar. Kanske finns det mer. Går man från Ulfsbjär är det precis innan man kommer fram till scoutgården.
  25. Hästhallarna. I klass med Ulfsbjär.
  26. Djuraliden.
  27. Långstorp. Ligger på privat mark.
  28. Hagstadberg. Militärt område.
  29. Hagstadberg2. En pärla.
  30. Syrkhult. Bara sett på avstånd. Antingen vada om sommaren eller vänta på vintern. Ligger ute i en sjö/sankmark.
  31. Lillö. Väldigt svårforserad terräng. Bara för nördar.
  32. Anneklev. Det var med Anneklev det startade 1826. Borde tas om hand bättre, men ett måste.
  33. Långe Näbb. Ligger på privat mark. Hittade lite basaltstenar runt om.
  34. Bosjökloster.
  35. Knivshall.
  36. Allarps bjär.
  37. Klingstorp.
  38. Koholma.
  39. Annboket.
  40. Djurröd. En flack kulle sparsamt med lösa basaltstenar.
  41. Höga kull. Är ett mycket kärt ställe. Ligger i Bonarp utanför Ljungbyhed. Man kör in där det står Ljungbyheds flygklubb. På busshållsplatsen där finns det lite information. Första lilla grusväg till höger. Och där bakom ett hästmonument efter innebrända hästar ligger den.
  42. Rallate. En stor basalt precis vid vägen mellan Röstånga och Skäralid. 150 meter från en p-ficka.
  43. Juskushall. Skyltat från vägen mellan Riseberga och Perstorp. Trappsteg och ett rep som hjälp på väg upp.
  44. Storaryd. Med en egen grind! Efter Juskushall fortsätt mot Perstorp och vid dammarna utmed vägen, sväng in påå den smala grusvägen och sväng vänster. Parkera bakom stenladan.
  45. Gällabjär.
  46. Natthall.
  47. Eneskogen.
  48. Äskekull.
  49. Randsliderna.
  50. N. Hultseröd
  51. Köinge 1
  52. Köinge 2
  53. Frualid.

Klockan 22.16 den 28 september 2019 fick jag världens chock.

 Jag fullständigt bröt ihop! Jag grät. Hejdlöst, som ett litet ynka barn.

 Jag hade funnit platserna för berättelserna i Snorre Sturlassons Edda! 

Alla runtom vulkanerna i Häglinge, Skåne.

Vulkanerna har under de senaste fyra åren upptagit hela min tid - alla fridagar och all dötid när jag långpendlar till jobb i Köpenhamn.

Det har inte bara varit att kämpa till sig den geologiska historian som i sig är nog så intressant, utan också all kulturhistoria och fornminnen runtom vulkanerna. 

Vi har vanliga stenmurar, odlingsrösen, gravrösen, linbastuar, murstockar, brunnar, stenlador basaltvägar, stensträngar, gränsstenar, hålvägar, grophus, fornborgar och t.o.m. en kyrka med byggstenar av basalt och/eller i vulkanernas omedelbara närhet. 

Namnen på vulkanerna runtom Häglinge. Det är många vackra namn: Spragebjär, Sedebjär, Örnabjär, Lönnebjär, Göbnehall, Ballran, Spratslehus, Stora Höjern och Snababjär. Men även platser som inte är vulkaner som - Lyngve, Amsvartner, Skrymer, Handskehus, Kattestenen, Gjöll och Tvite, Vimur och själva Häglinge! häg i Häglinge har jag mycket god koll på vad och varför det heter så - Ortsnamnsregistrets förslag är helt fel enligt mig!

Funderat mycket på både vad dom betyder och hur gamla namnen är. 

Namn som Bastubacken, där det ligger en linbastu, är ju inte äldre än 1700-tal tex. och bastu säger sig självt, men hur är det med dom andra?  

Vad betyder göbne? Jo, det visade sig vara relativt lätt att hitta i ordnet.dk - att forma något med handen ungefär. Och dessutom säger det på samma tidpunkt att namnet är äldre än 1645. Tittar man sedan på hur Göbnehall ser ut i profil, så är inte tanken långt borta att en jätte måste lagt sin hand just där. 

Samma första känsla var det med Spragebjär, men då främst pga de två basaltblocken som liknar hovar. Ordet sprage gick jag dock bet på väldigt länge. Men för över två år sedan skrev jag att det  m å s t e  ha funnits en berättelse om en jättes häst på Spragebjär, men tyvärr numera förlorad. Och det hade jag gudskelov helt fel på också!

Ballran fick jag hjälp av en medlem i gruppen att det hade med högt ljud att göra och att ljudet kom från att en dansbana en gång i tiden låg uppe på toppen. Både rätt och fel - visade det sig vara. 

Sedebjär trodde jag betydde säte som i sätesgård - också lite fel av mig. 

Lönnebjär köpte jag rakt av att det betydde trädet lönn, men samtidigt konfunderad - finns ju inte en endaste lönn på Lönnebjär! 

Snababjär - snaba betyder något som är trekantigt. Och som jag letat efter trekantiga åkrar och ägor i SGUs eminenta Geokartan just där, men alas - intet! 

Örnabjär hette länge Truedabacke för mig, men samtidigt - jag var helt övertygad om att just Truedabacke helt enkelt bara MÅSTE ha ett äldre namn med det absolut, minst sagt, imponerande basaltblocket där. Truedabacke är ju ett namn av ägarna till marken Truedsson/Troedsson. När vi eller rättare sagt Catharina fann namnet Örnabjär föll pusselbitarna på plats.

Nåväl.

Hovarna på Spragebjär gnagde och irriterade. De tillsammans med namn på vulkanerna som Hästhallarna Djuraliden Ullsbjär och Gellebjär (mer om detta namn senare) gjorde att jag tänkte - måste ha reda på mer om djuren i nordisk mytologi. Köpte en e-bok som heter exakt så. 

Såg direkt att Eddan citerades friskt. Liksom genomsyrade hela dén boken. Helt självklart och okej tyckte jag - lyfte inte ett ögonbryn. Men så SVOR jag till - HÖGT!! 

"VAD I HELVETE!!?"

Jag fortsatte att läsa, men med uppspärrade ögon. Skärrad! Svär till igen och lika högt! Slänger e-boken åt sidan. In på nätet. Hittar Eddan som e-bok.  Och på två minuter har jag den i mobilen.

Bläddrar raskt fram till berättelsen om hovarna - Svadilfare och Loke som sto. Börjar läsa. Och då - mitt under läsningen brister det. 

Går in i chock. Gråter som ett tröstlöst barn. Och gråten bara fortsätter. Och fortsätter.

Jag satt som om jag var insvept i en stor svart filt isolerad från omvärlden - hade en bomb exploderat två meter ifrån, hade jag inte märkt det.

Sansar mig. Tar upp mobilen och tittar på mina bilder från Spragebjär. Tittar först på gränsstenen i muren där. Får en chock igen. Vad jag själv inte tidigare sett var att blocket, som i övrigt består av små basaltpelare, har två ögon! Två större basaltpelare perfekt placerade som ögon. Jag svär till igen - HELVETE! Gråter. Utbrister stilla - Men va' fa-an??

Så började jag skumläsa så fort jag bara kan. Bläddrar fram och tillbaka. Stressad. Ivrig. Läser. Svär till ibland. Vulkan efter vulkan. Block efter block. Läser om Thialfe och Röskvas vandring med Tor och Loke och deras övernattning i ett hus med en tillbyggnad - och jätten Skrymer säger - "Vad gör ni i min handske?" Men herregud!? Handskehus - där har jag ju varit!!

Sliter upp Geokartan. Söker upp Handskehus (och Snapphaneberget). Ställer in Geokartan på höjdskugga. Handskehus har en tumme och Snapphaneberget, dvs Skrymer, har en arm. En arm som sträcker sIg efter sin handske. Armen hade jag sett och undrat över. Så tydlig i naturen. Jag dog.
Hur många nervsammanbrott på én och samma dag??

Var kan Eddan finnas?? Jag säger Skåne. Varför?

Under Fimbulvintern var det ett helvete - natthimlen var helt svart och dagarna svala. Solen värmde inte och både månen och stjärnorna var helt väck.



Fortsättning följer...

Skapad med Webnode Cookies
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång